La province de Namur, au coeur de votre quotidien

Isaac VAN OSTADE (1621-1649)

Adriaen van Ostade, Portret van Isaac van Ostade (Amsterdam, Rijksmuseum).

Isaac van Ostade wordt in 1621 in Haarlem gedoopt. Isaac van Ostade is de jongste zoon van Jan Hendricks van Eyndhoven en Janneke  Hendriksdr.  Zijn oudere broer, Adriaen van Ostade, leidt hem op in zijn eigen atelier. In het begin wordt Isaac zo sterk beïnvloed door het werk van zijn broer dat sommige van hun werken niet uit elkaar te houden zijn. Hij ontwikkelt uiteindelijk wel een eigen stijl, wellicht beïnvloed door Rembrandt en diens grote meesterschap in composities.

Zijn voornaam vestigen…

Zijn eerste schilderij is van 1639 maar hij treedt pas in 1643 toe tot het Sint-Lucasgilde van Haarlem. Zijn eerste werken, met warme kleuren, zijn merendeels geanimeerde binnenhuistaferelen waarin vaak een gezin in beeld wordt gebracht. Maar Isaac hecht vooral veel belang aan vaak winterse landschappen waarin hij ook personages opvoert. Zijn kleuren worden dan wat kouder.

I. van Ostade, A winter scene, 1636-1649 (Statens Museum for Kunst, Copenhagen).

Hij heeft met name een voorliefde voor het werken met een inktpen die hij met souplesse gebruikt, en dat geeft een zwaar effect en ronde lijnen. Ook vinden we in zijn personages, de architectuur en het gebladerte in zijn werken een Italiaanse invloed. Hij sterft in 1649, 28 jaar oud, en wordt begraven in de Sint-Bavokerk.

Bibliografie

SUTTON, P. C.

  • 1987, « Isack van Ostade », in SUTTON P. – BLANKERT A. (dir.), Masters of 17th-century Dutch landscape painting, Boston : 390-394.

TRAUTSCHOLDT, E.

  • Été 1967, « Some Remarks on Drawings from the Studio and Circle of the van Ostade Brothers », in Master Drawings 5, n°2 : 159-165.

SOKOLOVA, I. (dr)

  • 1988, « Isaack van Ostade », in Dutch and Flemish paintings from the Hermitage, New York – Chicago.

Deze kunstenaar wordt getoond in het kader van onze tentoonstelling « Een wandeling langs schilderijen van Dürer tot Tiepolo ». Meer informatie hier.

Partenaires principaux

Labels & réseaux