La province de Namur, au coeur de votre quotidien

Christian Wilhelm Ernst DIETRICH (1712-1774)

Jakob Matthias Schmutzer, Portret van Christian Wilhelm Ernst Dietrich, 1765 (Amsterdam, Rijksmuseum).

Dietrich wordt in 1712 in Weimar, Duitsland, geboren. Hij sterft in 1774 in Dresden, 62 jaar oud. Hij is de zoon van schilder en graveerder Johann Georg Dietrich en zijn vader ziet al gauw dat hij talent heeft en brengt hem de eerste beginselen bij van de schilderkunst. Hij laat hem ook modellen en reeds bestaande schilderijen tekenen. Vervolgens wordt hij leerling bij Johann Alexander Thiele, meester-landschapsschilder in Desden.

Na drie jaar scholing keert Dietrich terug naar zijn geboortestad Weimar waar hij zich wijdt aan tekeningen en gravures naar Hollandse modellen. Gedurende vier jaar wordt hij steeds bekender en hij begint een vaste plaats te veroveren in de wereld van de schilderkunst. Hij wordt in die tijd gesteund door graaf Heinrich Brühl.

Dresden als vast punt

Ernst keert eerst terug naar Dresden en vertrekt dan naar Holland om de grote kunstenaars aldaar te bestuderen. Daarna keert hij terug naar Dresden en krijgt hij de titel hofschilder van de koning van Polen. Hij treedt in dienst van keurvorst Frederik-August II die hem tenslotte naar Italië stuurt. Zo gaat hij in 1743 naar Rome en Venetië om de grote schilders te bestuderen.

In 1748 is hij weer in Dresden en wordt hij inspecteur van de stadsgalerij. Bij de opening van de kunstacademie van Dresden in 1764 wordt hij zelfs benoemd tot docent dier- en landschapsschilderkunst. Zijn werken worden in heel Europa verkocht en dat levert hem het erelidmaatschap op van de academies van Augsburg, Bologna en Kopenhagen.

Ernst legt zich toe op het kopiëren van de grote meesters zoals Rembrandt of Watteau maar slaagt er niet in hen te evenaren. Hij krijgt niettemin erkenning om zijn technische trefzekerheid in veel genres, met een zeer bijzondere vermelding voor zijn schilderijen en gravures van landschappen. Hij sterft in 1774 in Dresden, 62 jaar oud.

Bibliografie

BENEZIT, E. – BUSSE, J. (éd.),

  • 1976Dictionnaire critique et documentaire des peintres, sculpteurs, dessinateurs et graveurs de tous les temps et de tous les pays, Paris, Gründ, p. 578.

JUNGBAUER-HAUPT, H.-H.

  • 1957, « Dietrich, Christian Wilhelm Ernst », in Neue Deutsche Biographie 3: 696.

MICHEL, P.

  • 2012Christian Wilhelm Ernst Dietrich, genannt Dietricy 1712 – 1774, München.

Deze kunstenaar wordt getoond in het kader van onze tentoonstelling « Een wandeling langs schilderijen van Dürer tot Tiepolo ». Meer informatie hier.

Partenaires principaux

Labels & réseaux