La province de Namur, au coeur de votre quotidien

Jan VAN DER STRAET (1523-1605)

Hendrick Goltzius, Portret van de kunstenaar Jan van der Straet, before 1581 – c. 1583 (Amsterdam, Rijksmuseum).
J. van der Straet, Allegory of the course of human life (choosing Virtue), 1570 or before (New York, The Metropolitan Museum of Art).

Jan van der Straet wordt tegen 1523 in Brugge geboren.

Jan van der Straet begint op zeer jonge leeftijd aan zijn opleiding bij zijn vader, en is vervolgens twee jaar leerling bij Maximiliaen Frank. Hij zet zijn opleiding voort in het atelier van Pieter Aertsen in Antwerpen, een stad met een zeer aanzienlijke culturele en economische uitstraling die talrijke kunstenaars aantrekt.

In 1545 wordt hij lid van het Sint-Lucasgilde van Antwerpen. De werken van zijn eerste jaren als onafhankelijk kunstenaar zijn niet erg bekend omdat een deel van zijn schilderijen is vernietigd door de Calvinistische Beeldenstorm.

Een Italiaanse carrière

Hij maakt daarna een studiereis naar Italië, via Frankrijk. Na een kort verblijf in Venetië vestigt hij zich tegen 1550 in Florence waar hij kartons maakt voor de ateliers van wandkleden van hertog Cosimo I de Medici met vooral afbeeldingen van jachtpartijen.

Jan van der Straet, Kroning van Cosimo I Medici door Paus Pius V Mediceae familiae rerum (…), 1570-1583, (Amsterdam, Rijksmuseum).

Zijn belangstelling gaat vooral uit naar de gebaren, de kleding en attributen om rijke en levendige landschappen te creëren, bevolkt door dieren die met de jacht te maken hebben. Hij speelt perfect met licht en donker en bereikt een bijna “fotografische” weergave.

J. van der Straet, Ulysses and the cattle of Helios, the sun god, c. 1600-1605 (Rotterdam, Museum Boijmans van Beuningen).

In 1563 wordt hij lid van de jonge tekenacademie van Florence naast beroemde kunstenaars zoals Giambologna. Tussen 1564 en 1574 doet hij nog vele projecten voor het hof van de Medici, samen met Giorgio Vasari. Hij schildert ook fresco’s voor de kerken van Florence, portretten en religieuze werken. Op basis van zijn wandkleden met jachttaferelen worden er zelfs verzamelingen gravures samengesteld en vanaf 1570 in Antwerpen gedrukt. Vier jaar later reist hij Don Juan van Oostenrijk achterna naar Napels waar hij schilderijen maakt als eerbetoon aan de militaire overwinningen van de hertog, alvorens zich definitief in Florence te vestigen.

Jan van der Straet onderscheidt zich door zijn realisme, zijn aandacht voor details, evenals zijn profane benadering van gewijde werken en het gebruik van diverse vlakken in zijn stoutmoedige composities.

Hij sterft in 1605 in Florence.

Bibliografie

BARONI, A. – SELLINK, M. (dir.)

  • 2012Stradanus (1523-1605). Court artist of the Medici, Thurnout.

BARONI, A.

  • 1997Van der Straet detto Giovanni Stradano. Flandrus Pictor et inventor, Milan.

HOLLSTEIN, F. W. H.

  • 1984Hollstein’s Dutch and Flemish etchings, engravings and woodcuts ca. 1450-1700, 28, Amsterdam : 151-152.

Deze kunstenaar wordt getoond in het kader van onze tentoonstelling « Een wandeling langs schilderijen van Dürer tot Tiepolo ». Meer informatie hier.

Partenaires principaux

Labels & réseaux