La province de Namur, au coeur de votre quotidien

Wilhelm Schubert VON EHRENBERG (ca. 1630-ca. 1676)

Wilhelm Schubert van Ehrenberg mit Jacob Jordaens, Gonzales Coques u. a., Ansicht einer Gemäldegalerie, 1666 (Neuburg, Staatsgalerie).

Wilhelm Schubert von Ehrenberg zou tegen 1630 in Antwerpen zijn gedoopt maar hij kan ook later, tegen 1637, in Ehrenberg (Duitsland) zijn geboren.

De schilder zou in Antwerpen zijn aangekomen, aangetrokken door de vernieuwingen van Rubens in de schilderkunst, met name in zijn diverse pogingen om oude interieurs te vernieuwen en te decoreren, in de zuivere Vlaamse en Hollandse traditie.

Voorliefde voor kerkinterieurs

In deze periode zou hij zich gaan specialiseren in afbeeldingen van kerkinterieurs, waarin de personages vaak worden geschilderd door andere kunstenaars, zoals Jérôme Janssens.

Hij schildert ook interieurs van kerken in Rome en daarvoor halt hij inspiratie uit gravures die overal in Europa circuleerden. Wellicht is hij in 1664 en 1665 naar Italië zgegaan.

Een technicus voor het detail

 Willem Schubert von Ehrenberg wordt in 1663 meester in het Sint-Lucasgilde in Antwerpen. De schilder houdt van perspectiefeffecten en blijkt talent te hebben als colorist. Hij is nauwgezet in de details en de uitvoering van de schilderijen, en dat maakt zijn werken heel precies en sober.

W. Schubert van Ehrenberg, Ulysses at the palace of Circe, 1667 (Los Angeles, The J. Paul Getty Museum).

Bibliografie

BEAUJEAN, D.

  • 2002, « Ehrenberg Wilhelm van » in MEISSNER G., (dir.), Allgemeines Künstlerlexikon: die Bildenden Künstler aller Zeiten und Völker, München : 443.

BODART, D.

  • 1970Les peintres des Pays-Bas méridionaux et de la principauté de Liège à Rome au XVIIème siècle (Etudes d’histoire de l’art, 2), Bruxelles : 292-295.

MAILLET, B. G. – LOZE, P. – VAUTIER, D. (dir.)

  • 2012, Intérieurs d’églises : la peinture architecturale dans les écoles du nord : 1580-1720, Antwerpen.

Deze kunstenaar wordt getoond in het kader van onze tentoonstelling « Een wandeling langs schilderijen van Dürer tot Tiepolo ». Meer informatie hier.

Partenaires principaux

Labels & réseaux