La province de Namur, au coeur de votre quotidien

Gerard TER BORCH (1617-1681)

Gerard ter Borch le Jeune, The ratification of the Treaty of Münster in 1648 (Amsterdam, Rijksmuseum).

Gerard Ter Borch Jr wordt in 1617 geboren en sterft in 1681, in Zwolle. Hij is de zoon van Gerard Ter Borch Senior, die hem al heel vroeg aanmoedigt zich aan de tekenkunst te wagen, en zo maakt hij reeds als 7-jarige talrijke kopieën, vooral om de techniek van de verkorting onder de knie te krijgen.

Op aandringen van zijn vader, die opmerkingen maakte bij zijn tekeningen, vervolgt hij in Amsterdam in 1634 zijn opleiding in het atelier van Pieter Molijn, specialist in genrestukken en landschappen. Hij vervolmaakt er zijn techniek en leert er de beginselen van de schilderkunst.

In 1635 maakt Gerard Ter Borch zijn eerste gesigneerde werk: Het doktersbezoek. Dit belangrijke werk biedt hem de gelegenheid voor korte tijd toe te treden tot het gilde van Haarlem alvorens zich in Londen te vestigen om aan de zijde van zijn oom, Robert van Voerst, te werken. Hij verdiept er zijn kennis van portretschilderen evenals de grondbeginselen van de genreschilderkunst.

De laatste jaren

Tussen 1636 en 1639 maakt hij talrijke reizen, naar Italië, en Spanje, waar hij de opdracht krijgt koning Filips IV te schilderen, en vervolgens naar Frankrijk en Holland. De landschappen die hij ontdekt inspireren hem tot zijn volgende werken.

Van de jaren 50 tot de jaren 70 evolueren zijn inspiratiebronnen. Zijn schilderijen gaan van landschappen en genretaferelen tot portretten van adellijke personen, en getuigen van raffinement en een hoge mate van gevoeligheid.

Hij brengt zijn laatste jaren in Zwolle door als portretschilder, hoewel hij ook af en toe genretaferelen schildert.

Bibliografie

FRANITS,W.

  • 2008, Dutch seventeenth-century genre painting – its stylistic and thematic evolution, New Haven and London.

KETTERING,A.

  • 1988, Drawings from the Ter Borch Studio Estate, Amsterdam.

KONINGSBERGER, H.

  • 1978,Vermeer et son temps 1632-1675, Amsterdam.

Deze kunstenaar wordt getoond in het kader van onze tentoonstelling « Een wandeling langs schilderijen van Dürer tot Tiepolo ». Meer informatie hier.

Partenaires principaux

Labels & réseaux