La province de Namur, au coeur de votre quotidien

Cornelis TROOST (1696/7-1750)

Cornelis Troost, Self-Portrait, 1745 (The Hague, Mauritshuis).

Cornelis Troost, zoon van een boekhouder, is een Nederlandse schilder die in 1696 in de protestantse Zuiderkerk in Amsterdam wordt gedoopt.

Troost, schilder en tekenaar, is sterk gehecht aan de historische schilderkunst, het hoogst aangeslagen schildergenre van de theorie van de klassieke kunst. Niettemin is Troost bijna tweeënhalf jaar leerling geweest bij de schilder Arnold Boonen die hem heeft ingewijd in de portrettechniek.

Een kunstenaar met vele specialiteiten

Troost maakt in zijn gehele loopbaan echter ook talrijke groepsscènes, met pastel of gouache op papier (we kennen er meer dan 250), als illustratie bij toneelscènes. Hij levert een bijdrage aan het portretgenre dat men conversatiestukken noemt.  Dat zijn betrekkelijk kleine schilderijen waarop mensen ten voeten uit staan afgebeeld terwijl zij over het algemeen een vaak alledaagse bezigheid verrichten.

Naast de honderden genrestukken, portretten van personen of van groepen, zijn er ook buitenscènes. Denk aan scènes in herbergen, paardenstallen en typische scènes van het dagelijks leven in de stad zoals optochten voor Driekoningen of kermissen.

Erkende technieken

In 1733 begint Troost theaterscènes uit te beelden als vervolg op zijn vroegere leven op de planken in Amsterdam. Hij is pasteltekenaar en schilder en beschikt over een nauwgezette techniek die hem kenmerkt en waarin hij vaak aquarel en pastel combineert. Hij heeft ook gewerkt met etstechniek en met mezzotint (diepdruk).

In 1749 wordt Troost ziek en hij sterft een jaar later. Hij wordt begraven in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Bibliografie

GRIJZENHOUT, F.

  • 1993Cornelis Troost: Nelri, Bloemendaal.

S.A.

  • 1981, « Troost », in SCHEEN P. A. (dir.), Lexicon Nederlandse beeldende kunstenaars 1750-1880, ’S-Gravenhage: 527.

S.A.

  • 1947, « TROOST Cornelis », in DE. SEYN E. Dessinateurs, graveurs et peintres des anciens Pays-Bas : écoles flamande et hollandaise, Turnhout : 200.

Deze kunstenaar wordt getoond in het kader van onze tentoonstelling « Een wandeling langs schilderijen van Dürer tot Tiepolo ». Meer informatie hier.

Partenaires principaux

Labels & réseaux