La province de Namur, au coeur de votre quotidien

Hendrik GOLTZIUS (1558-1617)

Robert de Baudous, Portrait de Hendrik Goltzius,1591-1659 (Amsterdam, Rijksmuseum).

Hendrik Goltz, bekend onder zijn verlatijnste naam Goltzius, wordt in 1558 geboren in Mühlbracht in de Rijnvallei, vlakbij Düsseldorf. Goltzius begint zijn opleiding als glasschilder in 1561 bij zijn vader Jan en zet aldus een artistieke traditie voort die sedert generaties  wordt overgedragen. Vervolgens wordt hij leerling van Dirck Coornhert, die in Xantem in ballingschap zit, en bij hem leert hij de gravuretechniek. Na het vertrek van de Spaanse bezetter volgt hij zijn meester naar Holland. In Haarlem maakt hij aldus kennis met de antiklassieke maniëristische kunst van Bartholomäus Spranger die hem sterk beïnvloedt. In 1583 richt hij trouwens met andere kunstenaars een maniëristische academie op.

Een maniëristische Hollandse meester

Hendrick Goltzius wordt gezien als een van de belangrijkste leden van het Hollandse  maniërisme. Later maakt hij zich ervan los en gaat hij naar meer realiteit. Dank zij zijn  volmaakte beheersing van de techniek kan hij plastische en driemensionale effecten bereiken en de materie bijna perfect nabootsen.

Italië voor de invloed

Zijn reis naar Rome, in 1590 en 1591, betekent voor hem een belangrijke artistieke wending en een nieuwe bron van inspiratie. Hij  blijft voor altijd geïnspireerd door de antieke beelden en de schilderijen van de meesters van het Cinquecento zoals Michelangelo of Rafaël.

H. Goltzius, The fall of man, 1616 (Washington D.C., National Gallery of Art).

Tijdens zijn verblijf kan Goltzius een portret maken van de meeste van de kunstenaars die hij ontmoet. Hij verkent diverse grafische media, vooral met de droge-pasteltechniek. Hij is vooral heel goed in de plasticiteit van de vormen en het genuanceerde spel met licht en schaduw. Zijn stijl weerspiegelt op het hoogtepunt een eclectisch temperament en een vrijheid in compositie die vergelijkbaar is met Dürer. Hij overlijdt op 1 januari 1617 en wordt begraven in de Grote Kerk van Haarlem.

H. Goltzius, Head of a young woman, c. 1605 (Washington D.C., National Gallery of Art).

Bibliografie

S.A.

  • 1973, « Hendrick Goltzius », in LEWIS F., A dictionary of Dutch and Flemish flower, fruit, and still life painters: 15th to 19th century, Leigh-on-Sea.

DE LIEDEKERKE, A.-C. (dir.),

  • 1995Fiamminghi a Roma 1508-1608 : artistes des Pays-Bas et de la Principauté de Liège à Rome à la Renaissance, Bruxelles : 200-206.

MCNEIL KETTERING, A.

  • 2013, “The Friendship Portraits of Henrdrick Goltzius”, in BUIJSEN E. (éd.), Face Book: Studies on Dutch and Flemish Portraiture of the 16th-18th Centuries. 1er édition. Leiden.

VINCO DA SESSO ALBERTON, L.

  • 1990, Il Manierismo olandese: Hendrick Goltzius e i suoi allievi : stampe dalla collezione Remondini ; 19 gennaio-19 aprile 1990, Museo civico di Bassano del Grappa, Minchio.

Deze kunstenaar wordt getoond in het kader van onze tentoonstelling « Een wandeling langs schilderijen van Dürer tot Tiepolo ». Meer informatie hier.

Partenaires principaux

Labels & réseaux