La province de Namur, au coeur de votre quotidien

Bernaert DE RIJCKERE (1535-1590)

Andreas Bissel, Portret van Bernaert de Rijckere, 1791-1819 (Amsterdam, Rijksmuseum).

Bernaert de Rijckere, ook bekend onder het pseudoniem Van Rues, wordt in 1535 in Kortrijk geboren. De Rijckere komt uit een bemiddelde familie en ontwikkelt al snel een duidelijke belangstelling voor kunsten en literatuur in de kringen die in die tijd talrijk zijn. Hij probeert alle kunstgenres uit alvorens zich in het bijzonder toe te leggen op de religieuze schilderkunst en de portretkunst. De schilder maakt ook talrijke meesterkopieën, wat hem vervolgens toegang geeft tot de kunst van het restaureren van schilderijen. UIteindelijk wordt de schilder vanaf 1561 erkend als volleerd kunstenaar. In dat zelfde jaar, op zijn 26ste, verhuist hij naar Antwerpen waar hij als wijnmeester toetreedt tot het Sint-Lucasgilde.

Een kunstenaar die herontdekt moet worden

Ondanks zijn eerbiedwaardige carrière zijn er nu slechts zeer weinig werken met de handtekening van Bernaert de Rijckere. Sommige zijn afgemaakt en gesigneerd door zijn oudste zoon, die reeds voor de dood van zijn vader is ingewijd in de schilderkunst. Andere zijn per abuis toegeschreven aan verscheidene kunstenaars. Bernaert de Rijckere blijft niettemin een kunstenaar die door zijn tijdgenoten wordt gewaardeerd en erkend. Hij sterft op 1 januari 1590 in Antwerpen.

Bibliografie

BOON, K.G.  

  • 1977, « De Antwerpse schilder Bernaert de Rijckere en zijn tekeningen-œuvre », in Oud Holland, XCI :109-131.

COQUELET, J. – LEFEVE, R.

  • 1971-1972, « Les portraits datés de 1573 de Charles della Faille et de Cécile Gramaye au Musée d’Ixelles », in Bull. I.R.P.A., XIII : 78-89.

DE VLEESCHOUWER, F.

  • 1972, « Rijckere (Rycke, Rycker, Ricjere) Berdard de (bijgen van Reux of Reus), schilder» in National Biografisch Woordenboek 5 : col. 717-724.

KONECNY, I.

  • 1985, « A Reflection on Some Early Works by Bernaert de Rijckere », in Nationalmus. Bull., IX, 1 : 37-45.

Deze kunstenaar wordt getoond in het kader van onze tentoonstelling « Een wandeling langs schilderijen van Dürer tot Tiepolo ». Meer informatie hier.

Partenaires principaux

Labels & réseaux