La province de Namur, au coeur de votre quotidien

Bartolomeo PASSEROTTI (1529-1592)

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est RP-T-1962-510-scaled-e1621626378881-1024x643.jpg.
Bartolomeo Passerotti, Lopende vrouw van achteren gezien (Amsterdam, Rijksmuseum).

Bartolomeo Passerotti is een schilder en alerte verzamelaar van kunst en antiek, van Italiaanse oorsprong. Hij wordt in 1529 in Bologna geboren en sterft in 1592 in zijn geboortestad waar hij wordt begraven in de kerk van San Martino Maggiore.

B. Passerotti, Portrait of a cavalier with his hunting dogs (Providence, Rhode Island School of Design Museum).

Eerste schreden van de kunstenaar

We weten niet waar de kunstenaar zijn opleiding heeft genoten, maar waarschijnlijk wijdde hij zich in zijn jeugd aan het graveren. Passerotti is in 1551 in Rome, een reis die ongetwijfeld van grote invloed is geweest op het begin van zijn loopbaan.   

In 1560 wordt hij lid van de Compagnia delle quattro Arti en heeft hij een eigen atelier. Hij gaat om met leden van de aristocratie, de clerus en de hoge burgerij en maakt voor hen vele portretten. Zijn eerste gedateerde werk is van 1565, wanneer hij al 35 is. In die periode brengt hij het grootste deel van zijn tijd door met het schilderen van kardinalen en de paus.

B. Passerotti, portrait of Pope Pius V (1566-1572), around 1566 (Baltimore, Walters Art Museum).

De roep van de wetenschap en de natuur

Bartolomeo Passerotti onderhoudt geregeld contact met Rome waar hij met name in universitaire kringen verkeert. De kunstenaar heeft namelijk belangstelling voor geneeskunde, anatomie, de mariene wereld en de dierenwereld. Het lijkt erop dat hij kunst ziet als een instrument om natuurverschijnselen te classificeren.  Passerotti wil vernieuwen en stelt zich open voor de door de Vlaamse kunst geïnspireerde genreschilderkunst. Hij maakt ook schilderijen met religieuze voorstellingen.

Zijn mooiste werken maakt hij tussen 1570 en 1590. Algemeen kan worden gezegd dat de kunstenaar een nauwgezette en gedetailleerde studie maakt van gezichten, kleding, bloemen en voorwerpen, niet zonder de stijlinvloeden van het maniërisme te verspreiden. Rond 1580 wordt hij geboeid door de eigenschappen van licht en kleuren en brengt hij zachtere en afwisselendere kleurnuances aan die zijn werken meer “naturel” geven.

Bibliografie

BOHN, B.

  • 1996The Illustrated Bartsch, 39, Commentary, Part 2: Italian Masters of the 16th Century, Norwalk: 1-6.

GHIRARDI, A.

  • 1990Bartolomeo Passerotti. Pittore (1529-1592); catalogo generale, Rimini.

Deze kunstenaar wordt getoond in het kader van onze tentoonstelling « Een wandeling langs schilderijen van Dürer tot Tiepolo ». Meer informatie hier.

Partenaires principaux

Labels & réseaux