Jan VAN KESSEL III (ca. 1641-1680)
Jan van Kessel (1641 – 1680), alias « Kessel van Amsterdam », zou op 22 september 1641 in de Nieuwe Kerk in Amsterdam zijn gedoopt. De exacte datum van zijn overlijden is ook niet met zekerheid te zeggen, maar hij is op 24 december 1680 in de Nieuwezijds Kapel in Amsterdam begraven.
De landschapsschilder
Jan van Kessel III, zoon van lijstenfabrikant Thomas Jacobsz van Kessel en Neeltje Henrix, is leerling geweest van landschapsschilder Jacob van Ruisdael en was vriend van Meindert Hobbema. Hij was allereerst tekenaar maar heeft ook naam gemaakt als één van de Hollandse schilders van de gouden eeuw, gespecialiseerd in stedelijke landschappen van Amsterdam. Jan van Kessel III is ook bekend om zijn strandtaferelen, winterse landschappen en architecturale werken.
Toeschrijvingen die soms onzeker zijn
Het werk van Jan van Kessel III wordt vaak verward met dat van schilders die tijdgenoten zijn en dezelfde naam hebben. Veel van zijn werken lijken ook betrekkelijk veel op die van Ruisdael en zijn aangezien voor werken van Ruisdael. Er zijn soms zelfs valse signeringen op aangebracht en dat maakt het bijzonder moeilijk werken aan hem toe te schrijven. Niettemin kennen we nu niet minder dan 120 schilderijen en 69 tekeningen die authentiek zijn, en dat toont aan dat zijn productie intens was.
2. J. van Kessel III, Waldlandschaft mit einer vom Blitz getroffenen Buche, 1669 (Karlsruhe, Staatliche Kunsthalle).
Bibliografie
DAVIES ALICE, I.
- 1992, Jan van Kessel (1641-1680), Gand.
Deze kunstenaar wordt getoond in het kader van onze tentoonstelling « Een wandeling langs schilderijen van Dürer tot Tiepolo ». Meer informatie hier.